top of page
Etsi
  • Writer's picturejanicabergstrom

Maailman diabetespäivä vietetään tänään

Diabetes tarkoittaa että välttämätöntä insuliinia ei erity, sillä insuliinia tuottavat haiman saarekesolut ovat tuhoutuneet.


Tyypilliset oireet ovat lisääntynyt juominen minkä myötä myös lisääntynyt virtsaneritys, jano, laihtuminen ja väsymys. Nämä oireet kehittyvät yleensä nopeasti, päivien tai viikkojen kuluessa.


Jatkuva, elinikäinen insuliinihoito on elämän edellytys. Insuliini annostellaan pistoksina tai pumpulla. Verensokerin omaseuranta ja ruokavalion tärkeys korostuu. Hiilihydraattien arvioiminen ruuasta on tärkeää, koska insuliiniannokset sovitetaan hiilihydraattimäärien mukaisesti.


Myös liikunta ja terveelliset elämäntavat auttavat verisuonia voimaan hyvin ja ehkäisevät siten lisäsairauksia. Tavoitteena on pitää veren sokeripitoisuus tasaisena. Tällöin sekä lisäsairauksien että matalien verensokereiden eli hypoglykemioiden vaara on mahdollisimman pieni.


Ykköstyypin diabetes ei välttämättä näy ulospäin. Silti sen jatkuva hoitaminen saattaa olla äärimmäisen kuormittavaa henkisesti ja fyysisesti, sekä potilaalle itse että hänen läheisilleen.


Lähde: Diabetes.fi


15 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page